فن بیان برای بازیگران
فن بیان یکی از ابزارهای مهم در بازیگری است. شاید میشود گفت اصلیترین ابزار است که بازیگر باید برای تقویت آن تلاش و مراقبت کند. بازیگر با داشتن فن بیان عالی میتواند احساسات و اعتقادات و در کل شخصیت نقش را به طورکامل و درست به مخاطب نشان میدهد. در کل بازیگر با فن بیان عالی که دارد، به متن نویسنده جان میبخشد.
تمرینات فن بیان را هر بازیگری باید انجام دهند، هر کلمه و دیالوگی که به آنها داده میشود را باید طوری بیان کنند که معنای آن برای مخاطب روشن باشد. بیان خوب شامل کیفیتهای دیگری مثل زیروبمی صدا، سرعت صحبتکردن، صدا و تکنیک تنفس هم میشود. بازیگر تلفظ درست کلمات را باید بداند و در اجرا، تلفظ ضعیف ارائه ندهد.
برای اینکه بازیگر به فن بیان عالی دست پیدا کند، نیازمند تمرینهای بیانی مختلف است. از جمله تمریناتی مانند، گرمکردن مفصل، تلفظ صامت و مصوت و انجام تنفس درست است.
فن بیان خوب
همانطور که گفته شد، بیان خوب و تلفظ درست کلمات یکی از مهمترین ابزار بازیگری است. صحبتکردن واضح و مشخص با استفاده از مفصلهای زبان، فک، دندانها، لبها، سقف دهان را فن بیان خوب میگویند. برای ایجاد صدا ما به همه این مفصلها احتیاج داریم. با استفاده از این مفصلها و حرکات هماهنگ اعضا باعث میشویم که حروف در کلمات گم نشوند، تا مخاطب دیالوگ و کلمات را واضح شنیده و درک کند.
در مورد فن بیان که صحبت میشود به یاد لغت نامه و تلفظ کلمات در این کتاب میافتیم. بیشتر کلماتی که استفاده میکنیم، مترادف آن در لغت نامه وجود دارد که به نحوه استفاده ما از آن کلمات بستگی دارد و ممکن است کمی گیج کنده باشد. در واقع فن بیان به طرز صحبتی که نویسنده و گوینده برای انتقال لحن یا دید خاصی به مخاطب اشاره دارد، میپردازد.
اهمیت تمرینهای بیانی برای بازیگر
بازیگر ابتدا باید یک تماشاگر باشد و تمام بازیهای بازیگران بزرگ و معروف سینما ایران و جهان را ببیند. به طرز بیان آنها، حرکات و صداها خوب گوش بدهد و بیاموزد. گفتار یک بازیگر باید واضح و گویا باشد، مخاطب باید بتواند تکتک کلماتی که از دهان بازیگر بیرون میآید را بشنود و بفهمد. مخاطب نمیتواند مکث کند و سخن و دیالوگی که در صحنه اجرا میشود را باز پخش کند.
بهعنوان یک بازیگر صدا و کلام شما باید گویا باشد، تا از این طریق با بیننده ارتباط برقرار کنید. در بازیگری مهم نیست که داستان یا اجرای شما چقدر عالی باشد. اگر مخاطب نتواند آنچه را که میگویید بفهمد، فایدهای ندارد و پیام شما به مخاطب نمیرسد. پس به اهمیت فن بیان در بازیگری پی میبریم.
مشکلات رایج فن بیان
بیشتر مردم وقتی میخواهند کلماتی را تلفظ کنند با بیان خود مشکل دارند و از روی تنبلی تلفظ کامل را انجام نمیدهیم. کلمات هجاها و حروف را به طریق اشتباه ترکیب کرده و بیان میکنیم. این مسئله برای بازیگر مهم است، برای ادای درست کلمات به مخاطب و چه خوب است که همه مردم بتوانند این روش را یاد بگیرند. در اینجا چند مشکل رایج بین همه مردم که باعث میشود ما فن بیان درستی نداشته باشیم را ذکر میکنیم.
تند صحبتکردن
گاهی اوقات پیش میآید که ما عصبی یا هیجانزده میشویم، آنقدر تند و سریع صحبت میکنیم که کلمات با هم مخلوط شده و چیز عجیبی بیان میشود، شنونده یا مخاطب از صحبتهای ما چیزی نمیفهمند. متوجه آنچه ما در ابتدا گفتیم و در آخر منظورمان چه بوده است، نمیشوند. وقتی تند حرف میزنیم، نمیتوانیم لحنمان را تغییر بدهیم و رساندن پیام اجرا برای ما سخت میشود.
بیان و تکرار کلمات اشتباه
بیشتر افراد در جامعه کلمات را اشتباه بیان میکنند و این کار را تکرار کرده و برای آنها عادی میشود. پافشاری روی این مسئله اشتباه است زیرا معنای یک کلمه را تغییر میدهد. در واقع گفتههای ما نامفهوم و همه را گیج میکند.
تغییر میزان صدا
بعضی از افراد یا حتی بازیگران سعی میکنند میزان بلندی صدای خود را هنگام صحبتکردن تغییر بدهند. این کار باعث میشود شنونده درست متوجه بیان شما نشوند، چون ممکن است بعضی از دیالوگهای شما را نشوند. وقتی چیزی را با یکصدای یکنواخت و سرعت زیاد بیان میکنیم مخاطب از حرفهای ما چیزی درک نمیکند.
آموزشگاه پانیذ
اگر میخواهید در فن بیان بازیگری و در این حرفه پیشرفت کنید ما به آموزشگاه حرفهای پانیذ را معرفی می کنیم. می توانید از طریق وبسایت با این آموزشگاه در تماس باشید.
ثبت ديدگاه