برترین سه گانههای تاریخ سینمای جهان (قسمت اول)
برترین سه گانههای تاریخ سینمای جهان، در زمرۀ بهترین فیلمهای ماندگار است. معمولاً در سینما پیش میآید که یک فیلم با اقبال عمومی در سطح دنیا مواجه شود و سازندگان آن فیلم دوست داشته باشند فصل دوم و سوم آن فیلم را بسازند. گاهی هم اینگونه نیست و تنهای ماجرای داستان فیلم، طولانی است و در قالب یک قسمت نمیتوان آن را از آب درآورد. از این رو کارگردان معمولاً در سه قسمت آن را طراحی و تهیه میکند. گاهی هم هیچ کدام از این دلایل نیست. سه فیلم ساخته میشود و از نگاه نقادان و تماشاچیان به عنوان سه گانه شناخته میشود. در قسمت اول این مقاله قصد داریم چند سه گانه از برترین سه گانههای تاریخ سینمای جهان را برای شما معرفی کنیم. در قسمت دوم و سوم این لیست را برای شما کامل خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
سه گانه آبی، سفید، قرمز
سه گانه مشهور رنگها، اثر کیشلوفسکی. در این سه گانه که نمیتوان گفت به دنبال یکدیگر و سریالی هستند، تنها همپوشانی موضوعی در چند صحنه دیده میشود. هر سه فیلم حول محور زندگی یک زن است. زنی که عشق و خیانت و دوست داشتن و تنفر را با هم تجربه میکند. در مقابل مردانی که مساوی با زنان این احساسات را تجربه میکنند و با این تجارب درگیر میشوند. در سینمای کیشلوفسکی زن و مرد برابر هستند. ترتیب این سه گانه به صورت آبی، سفید و قرمز است. شاید دلیل مهم این ترتیب گذاری، ترتیب ساخت و پخش این سه گانه است. البته نمیتوان صحنه پایانی فیلم قرمز را نادیده گرفت. این صحنه نقطه پایانی این سه گانه است. جایی که شخصیتهای فیلم همگی از آوار سرگشتگی و سختیهای زندگی نجات پیدا میکنند. این نجات نوعی رستگاری را در زندگی بشری نشان میدهد.
سه گانه پدرخوانده
فرانسیس فورد کاپولا، کارگردان سه گانه پدرخوانده است که آن را از رمانی به همین نام اثر ماریو پوزو اقتباس کرد. داستان این سه گانه حول موضوع تجارت خانواده کورلئونه است. شاید یکی از دلایلی که این اثر به اثری متمایز تبدیل شده است، وجود بازیگرانی از قبیل مارلون براندو، آل پاچینو، رابرت دنیرو و رابرت دووال است. بی شک نمیتوان حضور این ستارگان را بر دریافت جوایز اسکار متعدد این سه گانه نادیده گرفت. حتی موسیقی این فیلم نیز تأثیر زیادی روی موفقیت آن داشته است.
گرچه عده زیادی بر این عقیده هستند که قسمت سوم این سه گانه نتوانست موفقیتهای قسمت اول و دوم آن را تکرار کند. اما قسمت سوم نیز در نوع خود بینظیر است. این فیلم در دوره چهل و پنجم اسکار، توانست به تنهایی 11 جایزه اسکار را برای خود درو کند. قسمت دوم این سه گانه نیز توانست دریافت 11 جایزه اسکار را برای این فیلم تکرار کند. این سه گانه به ترتیب با نامهای پدرخوانده، پدرخوانده 2 و پدر خوانده 3 پا به عرصه گذاشت.
سه گانه دلار
سه گانه دلار به کارگردانی سرجو لئونه، در غرب وحشی و تگزاس، توانست سبکی نوین در ژانر وسترن ایجاد کند. شاید در ایران، فیلمهای وسترن در دهه 70 تا نیمه دهه 80، در اوج موفقیت بودند. اکنون شاید پخش این فیلمها در تلویزیون کمتر شده باشد و سریالها و فیلمهای کرهای جای آن را گرفته باشند، اما هنوز هم سه گانه دلار ارزش دیدن دارد. این سه فیلم بدون هیچ ارتباطی به یکدیگر حول نقشی به نام ایستوود میچرخد. ایتسوود که در این سه گانه نقش یاغی دارد، توانست با نقش آفرینی فوقالعاده بازیگرش، به نقشی به یاد ماندنی شود. این سه گانه به ترتیب، به خاطر یک مشت دلار، به خاطر چند دلار بیشتر و خوب، بد، زشت نام دارد.
در ایران و شاید بتوان گفت در دیگر نقاط جهان، خوب، بد، زشت با اقبال بیشتری مواجه شد. موسیقی فوقالعاده این سه گانه و مخصوصاً خوب، بد، زشت هنوز هم برای فیلمها یا صحنههایی با موضوع دوئل بسیار کاربرد دارد. این موسیقی شاهکار اثر انیو موریکونه توانست در موسیقی فیلم ماندگار شود. عده زیادی از کارگردانها در فیلمهای خود به این سه گانه ارجاع دادهاند. از مهمترین این ارجاعها میتوان به آثار کوئنتین تارانتینو و آثارش اشاره کرد.
در قسمت دوم این مقاله به ادامه معرفی بهترین سه گانه های تاریخ سینما میپردازیم. در ضمن برای اطلاع از کلاسهای بازیگری پانیذ، هم اکنون با ما تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه