حتماً تا به حال شنیده‌اید که فلان بازیگر زن در برنده نحل طلای جشنواره کن شد یا فلان کارگردان توانست برنده اسکار شود. هر سال جشنواره سینمایی زیادی در سراسر جهان برگزار می‌شود. گروهی با اعتبار بسیار زیاد و گروهی با اعتباری کمتر.بیشتر اهداف این فستیوال‌ها گردآوری سینما دوستان از سراسر جهان و دیدن آثار برجسته در کنار یک دیگر است. عمده این جشنواره‌ها هیئت داورانی دارند که بر اساس سلیقه خود برترین‌های هر رشته را انتخاب می‌کنند. فیلم هایی که به این فستیوال‌ها راه یافته‌اند به تفکیکی که برگزار کننده جشنواره از پیش مشخص کرده دسته بندی شده و به نمایش در می‌آیند. این دسته بندی‌ها عمدتاً به این صورت است: دسته بخش اصلی، دسته فیلم های کوتاه، دسته فیلم های مستند، دسته فیلم اولی ها و گاهی بخشی خارج از رقابت اصلی.

ما در این مقاله قصد داریم که به معرفی سه نمونه از معتبرترین جشنواره‌های سینمایی جهان بپردازیم. با ما همراه باشید.

جشنواره کن

از ابتدای تاریخ سینما تا کنون، دو کشور ادعای اختراع سینما را می‌کنند؛ آمریکا و فرانسه. می‌توان گفت ادعای فرانسوی‌ها به واقعیت نزدیک‌تر است. حال بزرگ‌ترین فستیوال آن‌ها، یعنی «کن» نیز معتبرترین جشنواره فیلم در سراسر دنیا است. سالانه برترین فیلم‌سازان جهان به سودای دریافت نخل طلا در شهر کن دور هم جمع می‌شوند.

این جشنواره سینمایی در سپتامبر 1946 آغاز شد و پیشنهاد برگزاری این جشنواره توسط وزیر فرهنگ وقت فرانسه داده شد.  نکته دیگر تخاصم میان جشنواره کن و اسکار است. لزوماً برندگان اسکار، نتیجه مثبتی را در کن نگرفته‌اند. نکته دیگر ممنوعیت حضور عموم در این جشنواره است. تنها عوامل فیلم، گروهی از مسئولان و بخشی از خبرنگاران دارای مجوز می‌توانند در این جشنواره شرکت کنند. بلیت تماشای فیلم‌ها را تنها ساکنان شهر کن می‌توانند تهیه کنند. این جشنواره هر سال از 12 تا 22 می برگزار می‌شود. بزرگ‌ترین جایزه این جشنواره نحل طلا نام دارد. گفته می‌شود هر که برنده این جایزه شود، به اعتبار عجیبی دست می‌یابد.

جشنواره کن

«کن» معتبرترین جشنواره فیلم در سراسر دنیا است.

 

جشنواره فیلم ونیز (ونیز، ایتالیا)/ Venice Film Festival

فستیوال فیلم ونیز یکی از معتبرترین جشنواره سینمایی جهان است. رقیبی سنتی برای جشنواره کن. همچنین میان همه فستیوال‌های فیلم، ونیز قدیمی‌ترینِ آن ها است. نقطه آغاز این فستیوال 6 آگوست 1932 است آن دهه، یعنی دهه 1930 به باور بسیاری از تاریخ نگارانِ سینما، دوران طلایی فیلم در کشور ایتالیا بود. زمانی که همه از جمله اقشار مردم و عمده سیاست مداران، یکی با هدف سرگرمی و دیگری با هدف تبلیغات توجه ویژه‌ای به صنعت فیلمسازی داشتند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که در اولین دوره جشنواره ونیز، یعنی سال 1932 هیچ جایزه‌ای اهدا نشد! آن‌ها به معرفی فیلم برتر اکتفا کردند. اولین برنده جشنواره ونیز، فیلمی فرانسوی بود. حال پس از اندکی کمتر از یک قرن، این جشنواره هنوز هم سر پا مانده و تأثیر زیادی بر روی سینمای جهان می‌گذارد. این جشنواره در همه سال‌ها، به غیر از سال‌های جنگ جهانی دوم برگزار شده است. اصلی‌ترین جایزه این فستیوال، شیر طلایی است که بهترین فیلم، برنده آن خواهد بود. شیر نقره‌ای برای بهترین کارگردان است و جام‌های ولپی به برترین بازیگران می‌رسد.

جشنواره ونیز

میان همه فستیوال‌های فیلم، ونیز قدیمی‌ترینِ آن ها است

جشنواره فیلم برلین (برلین، آلمان)/ Berlin International Film Festival

جشنواره فیلم برلین از نظر سن کوچک‌تر از جشنواره ونیز است؛ امّا به باور بسیاری از منتقدین جشنواره برلین را می‌توان سینمایی‌تر دانست. این فستیوال بر روی گزینش فیلم ها دقت وافری دارد و انتخاب برندگان نیز با دقت زیادی انجام می‌شود. این جشنواره در سال 1951 در برلین غربی آغاز به کار کرد و اولین فیلم به نمایش درآمده در این فستیوال، فیلم ربکا از آلفرد هیچکاک است.

باید برایتان جالب باشه که خرس، نماد جشنواره برلین است. برگزیدگان این جشنواره در نهایت صاحب جایزه خرس طلایی خواهند شد. نکته مهم این جشنواره بخشی از آن است که به استعداد یابی جوانان تعلق می‌گیرد. جایی که دانشجویان فیلم‌سازی می‌توانند فیلم خود را با بودجه کم ساخته و راهی جشنواره کنند.

جشنواره برلین

برگزیدگان این جشنواره در نهایت صاحب جایزه خرس طلایی خواهند شد.

 

چمع‌بندی

ما در این مقاله توضیحاتی راجع به جشنواره‌های سینمایی ارائه دادیم. ابتدا درباره ماهیت این جشنواره‌ها صحبت کردیم و سپس سه مورد از آن‌ها، شامل کن، ونیز و برلین را معرفی کردیم. امیدوارم که این مقاله برایتان مفید بوده باشد.