مروری بر سینمای نئورئالیسم ایتالیا

هنگامی‌که ایتالیایی‌ها تصمیم گرفتند تأسیسات استودیویی فراهم کنند و درجایی غیر از استودیو شروع به فیلم‌سازی کنند، هنوز در بسیاری از کشورها تنها زیر سقف فیلم می‌ساختند. ایتالیا پیشرو در سبک نئورئالیسم سینمای امروز بود. در ادامه مروری داریم بر سینمای نئورئالیسم ایتالیا.

در بحبوحۀ جنگ جهانی دوم و در سال 1938، موسولینی تصمیم گرفت از سینما به‌عنوان ابزاری برای قدرت مؤثر جنگی استفاده کند. سینمای ایتالیا از سال 1939 تصمیم گرفت فیلم‌هایی خارج از استودیو بسازد.

اگر فاشیست‌هایی که بر سر قدرت بودند؛ از صنعت فیلم‌سازی حمایت نمی‌کردند، کارگردان‌ها قدرت ساخت فیلم خارج از استودیو را نداشتند. لوکینو ویسکونتی اولین کارگردانی بود که فیلمی با این سبک ساخت. فیلم “وسوسه” که در فضای واقعی شهری فیلم‌برداری شد.

اثر دیگری که با سبک نئورئالیسم ساخته شد، “دزد دوچرخه” بود. فیلمی از ویتوریا دسیکا که به لحاظ ساختاری با وسوسه تفاوت‌های زیادی داشت. این فیلم دربارۀ مردم بدبختی است که درگیر جنگ بودند و تمام تلاششان برای حفظ حداقل‌های سفره و زندگیشان است.

علیرغم تمام تلاش سینماگران ایتالیا، تقریباً هنوز کسی با این سبک فیلم‌سازی در جهان آشنا نبود. یکی از دلایل مهم این امر، جنگی بود که در سرتاسر دنیا پراکنده بود. تا اینکه در سال 1944، “رم، شهر بی‌دفاع” نمایندۀ معرفی سینمای نئورئالیسم به جهان شد. با این فیلم نئورئالیسم ایتالیا چهره جهانی پیدا کرد. نویسندگی این فیلم را فدریکو فلینی و کارگردانی‌اش را روبرتو روسلینی بر عهده داشتند.

با اتمام جنگ و جشن سه سالگی نئورئالیسم، به فاصلۀ چند هفته شخصیت‌های سینمای نئورئالیسم ایتالیا جوایز معتبر بین‌المللی به دست آوردند.

نقطه عطف سینمای نئورئالیسم

سینمای نئورئالیسم ایتالیا

سینمای نئورئالیسم ایتالیا

با همۀ این‌ها، “دزد دوچرخه” ویتوریو دسیکا به‌عنوان نقطۀ عطف سینمای نئورئالیسم ایتالیا به شمار می‌رود. در حقیقت با این فیلم تمام جهان و مردم معمولی هم با سبک نئورئالیسم آشنا شدند. «آلمان، سال صفر» ساخته روبرتو روسلینی، «واکسی» اثر دسیکا، نیز ازجمله دیگر آثاری است که به شناخت جهانیان از نئورئالیسم کمک کرد. ایتالیا برای ساخت فیلم‌های بهتر شروع به دوبلۀ آثار کرد.

حذف نئورئالیسم از سینمای ایتالیا

مدتی بعد اتفاق تازه‌ای رخ داد. مقامات ایتالیا متوجه شدند با ساخت فیلم‌هایی به این سبک (نشان دادن چهره واقعی شهرها و مردم در زمان جنگ) ممکن است نگاه جهانیان به ایتالیایی‌ها عوض شود. در 1949، ساخت فیلم‌هایی با این سبک و بیان هر موضوعی مانند فقر و فحشا ممنوع شد. در سال 1952 عملاً نئورئالیسم زیر آوار مدفون‌ شده بود.

اما در دیگر نقاط جهان این‌گونه نبود. کارگردانانی که تازه با این مفهوم آشنا شده بودند، دست‌به‌کار شدند. کارگردان‌هایی که از زیر سقف استودیوهای مجلل با دیزاین‌های شیک و گران خارج شدند و رو به سمت زندگی واقعی و کوچه و خیابان آوردند. این اتفاق موجب ایجاد موج نوی سینمای فرانسه، موج نوی سینمای ایرلند و موج نوی سینمای برزیل شد.

سینمای نئورئالیسم ایتالیا که با تمام مظلومیت حقیقت را نشان می‌داد مدفون شد. سینمایی که از میزانسن ها و دکورهای تجملاتی دور بود. سینمایی که دوست داشت مردم در همۀ جای دنیا با حقیقت آشنا شوند. سینماگران نئورئالیسم ایتالیا برای چیزی که ما امروزه آن را سبک نئورئالیسم می‌دانیم تلاش زیادی کردند. کسانی که دین زیادی به گردن سینما دارند.

هنوز هم با گذشت چند دهه از ظهور سینمای نئورئالیسم، این سبک در سینمای جهان بسیار پرطرفدار است. حتی هنوز فیلم‌های نئورئالیسم ایتالیا مانند ” دزد دوچرخه” و  “رم، شهر بی‌دفاع “در زمرۀ بهترین فیلم‌هایی هستند که به معرفی این سبک می‌پردازند. هنوز هم این فیلم‌ها در تلویزیون کشورهای مختلف به نمایش در می‌آید.

چه چیزی باعث می‌شود کارگردان یا بازیگرانی بتوانند این‌گونه خارج از چارچوب بیندیشند؟ قطعاً آموزش مناسب یکی از دلایل موفقیت در این امر است.

آیا به سینما علاقه دارید؟ دوست دارید فرزندتان در سینما و تلویزیون چهره‌ای شناخته‌شده باشد؟

آموزشگاه سینمایی

آموزشگاه بازیگری کودک و نوجوان پانیذ با برگزاری کلاس‌های هنری مختلف توانسته در جهت ارتقای سطح هنری جامعه و آموزش بازیگری گام بزرگی بردارد. این آموزشگاه با برگزاری کلاس‌های مختلف هنری از قبیل بداهه‌پردازی، فن بیان، نمایش خلاق، شاهنامه‌خوانی و… به پرورش خلاقیت فرزند کودک یا نوجوان شما کمک می‌کند.

این آموزشگاه افتخار دارد که چهره‌های زیادی از بازیگران کودک را به سینما و تلویزیون معرفی کرده است. هم‌اکنون برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ کلاس‌ها با ما تماس بگیرید.