ما در این مقاله به بررسی فیلم آن سوی امید پرداختیم. این فیلم کمتر شناخته شده به مسئله مهاجران میپردازد. ما میخواهیم با تحلیل تاریخی فیلم آن سوی امید، پنجرهای بیابیم برای مشاهده وضعیت پناهندگان در کشورهای اروپا. ما در این مقاله سعی داریم که پلی میان رشتهای بزنیم بین سینما و علوم اجتماعی. با ما همراه باشید.
داستان فیلم
فیلم آن سوی امید درباره خالد علی است. خالد جنگزده سوری است که به کشور فنلاند درخواست پناهندگی میدهد. وی تمام اقوام خود را به جز خواهرش در جنگ از دست داده و سپس به همراه خواهرش، مریم، به صورت قاچاقی کشورش را ترک گفته است. او در مرز مجارستان، مریم را گم کرده و تمام تالش خود را برای یافتن وی میکند.
در این سوی ماجرا لباس فروشی فنلاندی به نام والدمار ویکستروم که به تازگی از همسر خود جدا شده، لباسفروشی خود را میفروشد. وی که پوکر باز قهاری است، در بازی پوکر مبلغ زیادی را برنده میشود و تصمیم میگیرد که برای خود کسب و کار جدیدی دست و پا کند. به وی پیشنهاد خرید یک رستوران می شود که او این موضوع را قبول میکند.
خالد که بعد از حوادث سوریه مذهب را بهکلی کنار گذاشته است، در اردوگاه پناهندگان با مزدق، پناهنده عراقی، دوست میشود. وی با مزدق شبها شهرگردی میکنند و با موبایل مزدق، پی گیر یافتن خواهرش است. رفتار گروهی از فنلاندیان با وی بسیار بد است و او را مورد تمسخر قرار میدهند و بعد مورد ضرب و شتم. بعد از بررسی وضعیت خالد توسط مسئولان کشور فنلاند، درخواست پناهندگی وی رد میشود و او به کشور خود دیپورت میشود اما قبل از اعزام، وی به کمک پرستار از اردوگاه فرار میکند. دچار زندگی سختی میشود و گاهگاه همان گروه مزاحم که گویی عقدهای از وی بر دل دارند در صدد مزاحمت برمیآیند اما خالد توسط گروهی از مردم نجات مییابد.
روزی والدمار ویکستروم که مشغول ریختن زباله های خود به سطل زباله است، خالد را کنار سطل خفته می یابد؛ او ابتدا در صدد راندن وی بر میآید اما بعد از این که از وی کتک میخورد، شیفته او میشود. وی را استخدام میکند و از دست مأموران امنیتی در امان میدارد. در ادامه برای وی کارت پناهندگی جعلی درست میکند.
خالد از وجود خواهرش در اردوگاهی در لیتوانی مطلع میشود و درصدد مسافرت قاچاقی به لیتوانی برمیآید اما والدمار که این اتفاق را خطرناک میپندارد از رفتن خالد جلوگیری میکند و پیشنهاد میدهد که فرد دیگری را برای این مأموریت بفرستند. خالد قبول میکند و والدمار فرد دیگری را برای آوردن مریم میفرستد.
مریم بازمیگردد و خالد در پی مجاب کردن وی برای دریافت کارت پناهندگی جعلی برای مریم برمیآید اما که علاقهای به این سبک زندگی ندارد، این پیشنهاد را قبول نمیکند و میخواهد خود را به پلیس معرفی کند تا به سوریه ببرندش.
تحلیل فیلم آن سوی امید
در این فیلم دیدیم که خالد در کشور فنلاند همواره احساس حقارت میکند. چه کسانی که محبتی بیش از اندازه به او میکنند و چه کسانی که برای تحقیر وی، او را مورد ضرب و شتم قرار میدهند در القای این حس به وی همراهاند.
اکنون مسئله مهاجرت به بحرانی تبدیل شده که اروپا هنوز راه حلی برای آن نیافته است. اروپا با بزرگترین بحران مهاجرت پس از جنگ جهانی دوم روبرو است. بسیاری از پناهجویان نیز در راههای خطرناکی که قاچاقچیان انسان پیش پایشان میگذارند، جان میبازند. جنگ، آوارگی، سیل مهاجران را روانه اروپا کرده است. قاره سبز اینک میزبان پناهجویانی از غرب آسیا و آفریقا شده است.
با وجود این میهمانهای ناخوانده، اروپائیان میهمان نوازان خوبی نیستند. هرچند باید نظری بر حمالت تروریستی، بزهکاریهای اجتماعی، تجاوز، قتل و برهم زدن امنیت ملی که توسط گروه اندکی از این مهاجران صورت میپذیرد نیز انداخت؛ این مسائل و همچنین مسائل پسا ورودی مهاجران از جمله نیاز به مسکن، خدمات آموزشی و بهداشتی، شغل و… نگرانی اروپائیان از ورود پناهندگی به کشورشان را توجیه میکند اما با همه این مسائل گروههایی انساندوست هستند که انسانیت را بر منافع ملی ترجیح میدهند و از ورود این افراد حمایت میکند.
این نگرانیها در فیلم قابل شهود است. کشور فنلاند با توجه به وخامت اوضاع در سوریه درخواست اقامت خالد را رد میکند و او را در پناهگاه بازداشت میکند. در صورتی که بازداشت و زندانی کردن افراد آواره به جرم آوارگی و پناهنده بودن بر اساس قوانین بینالمللی ممنوع است. با این وجود و با بالا رفتن آمار ورود پناهجویان و پناهندگان به کشورهای اروپایی، شاهد آن بودیم که کشورهای اروپایی هم به دلیل ضعف در اتخاذ تدابیر مناسب جهت میزبانی از آوارگان و همچنین حرکتی بازدارنده، اقدام به بازداشت و زندانی کردن آنها کردند. اکثر این پناهجویان از اتباع کشورهایی نظیر عراق، سوریه و … هستند
جمعبندی
ما در این مقاله به بررسی تاریخی فیلم آن سوی امید پرداختیم. در ابتدا داستان فیلم را معرفی کرده سپس به بررسی وضعیت پناهجویان از درچه این فیلم پرداختیم. امیدوارم که این مقاله برایتان مفید بوده باشد.
ثبت ديدگاه