در صنعت سینما افراد بسیار زیادی دخیلاند. نمیتوان ارزش یک حرفه را تقلیل داد و ارزش حرفههای دیگر را بالا برد. نکتهای که بازیگران تازه کار فراموش میکنند این است که سایر اعضا نیز همانند آنها در جهت ساخت فیلم خوب تلاش میکنند. عدم فهم درست روابط سینمایی باعث به وجود آمدن یک اعتماد به نفس و غرور کاذب میشود. این مسئله در نهایت ضربه اصلی را به فرد خاطی و کل مجموعه فیلم خواهد زد. حرفههای بسیار زیادی در این حوزه سینما وجود دارد از جمله فیلمبرداری، طراحی صحنه، منشی صحنه، کارگردان و غیره. بازیگران باید با تک تک این اعضا و فعالیتی که می کنند آشنا باشند و و جدا از این که نباید خللی در فعالیت آنها ایجاد کنند از آنها یاری بگیرند. در مقاله ای پیشتر از این روش مراجهه بازیگر با کارگردان را توضیح دادیم و گفتیم که رابطه بازیگر با وی چگونه باید باشد. حال در این مقاله قصد داریم که به فیلمبردار پرداخته ابتدا آن را معرفی کرده وظایف شان را شرح دهیم و سپس به نوع رابطه بازیگر با فیلمبردار بپردازیم. با ما همراه باشید.
فیلمبردار کیست؟
فیلمبرداری بر عهده شخص یا گروهی از اشخاص است که دکوپاژ کارگردان را با دانش تصویری خود به زبان سینما ترجمه میکنند. این که فیلمبردار یکی باشد یا چند نفر به به نوع فیلم و دشواری و آسانیاش بستگی دارد. معمولاً در فیلم های کوتاه کم بودجه یک نفر تمام مسئولیت گروه فیلمبرداری را برعهده می گیرد اما در فیلم های حجیم و پر هزینه گروه فیلمبرداری می تواند شامل افراد متعددی باشد. باری چه دو نفر و چه پنج نفر همه این افراد زیرنظر مدیر فیلمبرداری فعالیت می کنند. این گروه می تواند شامل مدیر فیلمبرداری، فیلمبردار یک، -در صورت نیاز- فیلمبردار دو و دستیارهای این گروه باشد. معمولاً مدیران فیلمبرداری پیشکسوت در برداشت فیلم یا به عبارتی وجه عملی فیلمبرداری دخالتی ندارند. آنها فقط روش و نوع فیلمبرداری را به فیلمبرداران دیکته میکنند و فیلمبرداران بازوی اجرایی مغز متفکر تیمشاناند.
وظیفه فیلمبردار چیست؟
همانطور که گفته شد اصلیترین وظیفه فیلمبردار یا گروه فیلمبرداری ترجمه دکوپاژ کارگردان به زبان دوربین است. به نوعی که باید تمام خواسته های کارگردان -البته تمام خواسته های معقول کارگردان- عملی شود و در ضمن این، اصول زیبایی شناسی فیلم نیز رعایت شوند. اگر تجربه حضور در صحنه فیلمبرداری را داشته باشید حتماً میدانید که گروه فیلمبرداری ساعتها پیش از همه شروع به فعالیت میکنند و پس از فیلم نیز ساعت ها بیش از همه به فعالیت خود ادامه می دهند. علت این موضوع نصب تجهیزات نور است. این امر فشار زیادی بر روی آنها می گذارد.
نور و نورپردازی یکی از عناصر فرمالیستی مدیوم سینما است. نور میتواند حالتهای احساسی زیادی را ایجاد کند. برای مثال در مکتب اکسپرسیونیسم نورپردازی نقشی بسیار حیاتی را در جهت القای احساس خاص ایفا میکرد. میتوانید برای درک این موضوع فیلم مطب دکتر کالیگاری را بازبینی کنید. همه و همه نورپردازی ها را گروه فیلمبرداری انجام میدهد. البته که دستور نوع نورپردازی از طرف کارگردان صادر میشود اما از آنجایی که کارگردان شناخت زیادی از تجهیزات نوری ندارد اجرای فنی آن دستورات به عهده فیلمبردار است. فیلمبردار خوب باید ابتدا ذهنیت کارگردان را به بهترین نحو ممکن بشناسد و با دانش فنی خود آن آن را عین به عین پیاده کند. بخش دیگر از وظایف فیلمبردار برداشت صحیح و کامل دکوپاژ کارگردان است. او باید نسبت به فیلم نامه و ذهنیت کارگردان شناخت کاملی داشته باشد و سپس تمام اجزای فنی خود از لنز گرفته تا دیافراگم را در جهت برداشت تصاویر مذکور استفاده کند.
تعامل بازیگر و فیلمبردار
پیش از همه بازیگر به هیچ عنوان حق ندارد که در امور فیلمبردار دخالت کند. او هرگز نباید به فیلمبردار برای نورپردازی و برداشت دستوری بدهد و یا مستقیماً با او درباره این مسائل صحبت کند. در صورت لزوم میتواند به صورت کاملاً خصوصی این پیشنهاد را با کارگردان در میان گذاشته و او با گروه فیلمبرداری صحبت کند.
البته که گروه فیلمبرداری نیز حق ندارند در کار بازیگر دخالت کرده و بازیگردانی کنند. آنها باید نوع تجهیزات خود را بر مبنای بازی بازیگر بچینند، نه اینکه بازیگر بازی خود را بر مبنای تجهیزات و نوع برداشت آنها انجام دهد. بزرگترین خطایی که بازیگر می تواند انجام دهد جابجایی یا حتی دست زدن به تجهیزات نوری است. این عمل شنیع گناه کبیره صحنه فیلمبرداری بوده که به هیچ عنوان نباید انجام شود. گاه ممکن است فیلمبردار از بازیگر بخواهد که در مکان بازی خود رفته تا نور را امتحان کنند. بازیگران مخصوصاً بازیگران تازه کار باید کمی حوصله کنند و بدانند همه این موارد در جهت بهبود فیلم است.
جمع بندی
در این مقاله ابتدا حرفه فیلمبرداری در سینما را توضیح دادیم، سپس و وظایف آن را برشمردیم و در نهایت به رابطه بازیگر و فیلمبردار پرداختیم. نکته بسیار مهم در کارهای گروهی صبر و حوصله است. بدون شک فشارهای زیادی از از طرف سایر عوامل به شما وارد خواهد شد نکته بسیار بسیار اساسی این است که شما بتوانید خود و خشم خود را مدیریت کرده و نظم گروه را بهم نزنید و به صورت کاملاً عاقلانه مشکل را برطرف کنید امیدوارم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
ثبت ديدگاه