تفاوتی ندارد که چه میزان تجربه دارید. صحنه گاه میتواند بسیار بسیار ترسناک باشد. دیدن افراد بسیاری که به شما خیره شدهاند، حتا پاهای باتجربهترین افراد را نیز به لرزه میاندازد. اگر پیشتر در تئاتر به ایفای نقش پرداخته باشید حتماً میدانید که همین لرزش پای ساده خود میتواند عامل استرسهای بسیار بیشتری باشد. بازیگر دائماً نگران خواهد بود که نکند مخاطبین متوجه لرزش و استرس شوند و همین موضوع، خود، استرس را تشدید میکند. رهایی از دام استرس به تمرینهای بسیار زیادی نیاز دارد. البته که باید دانست نمیتوان استرس را به کلی نابود کرد؛ اصلاً نابود شدنش به نفع انسان به ویژه بازیگر نیست. تنها باید سعی کرد تا این حالت روانی را کنترل و برای بازی بهتر استفاده کرد. برای کنترل استرس اول باید خود استرس را شناخت. در این مقاله قصد داریم پس از توضیح مختصر درباره چیستی این حالت روانی به ارائه راهکارهایی برای کنترل استرس بپردازیم. همراه ما باشید.
استرس چیست؟
استرس در روانشناسی به مفهوم تنش و فشار های عصبی است که بر ذهن انسان وارد میشود. این فشارها معمولاً از محرکی درونی یا بیرونی به نام محرک استرسزا تولید میشوند. ایجاد استرس عمدتاً به دلیل برهم خوردن آرامش فرد از طریق شرایط جدید و یا اتفاقات نامطلوبی مانند نقص عضو، اعتیاد، شکست، طلاق و غیره ایجاد میشود. استرسی که در این مقاله قصد داریم به بررسی آن بپردازیم از نوع بودن در شرایطی جدید است. ما در فرهنگی زندگی میکنیم که کمتر پیش میآید که آماجگاه نگاه افراد بسیار زیادی شویم؛ از این رو وقتی که بازیگر به ویژه بازیگر تازه کار در مقابل چشمان دهها یا حتی ممکن است صدها نفر قرار می گیرد دچار استرس می شود.
راهکارهایی برای کنترل استرس
در طول تاریخ، راهکارهایی برای کنترل استرس ارائه شده است که با توجه به شخصیت فرد برخی از آنها ممکن است برای افرادی پاسخ بهتری بدهد. مطلوب بودن یک روش را باید به تجربه متوجه شوید. در ادامه می خواهیم با معرفی برخی از راهکارهای پایه به شما در کنترل حس استرس کمک کنیم.
خوب بخوابید!
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که خواب کافی میتواند از تحریک عصبی مغز جلوگیری کند. از این رو خواب کافی از جمله راهکارهایی برای کنترل استرس است. سعی کنید که برای خواب تان برنامه ریزی مشخصی داشته باشید و به هیچ عنوان از خوابتان برای تفریح نزنید. خواب علاوه بر کنترل استرس میتواند به حافظه شما نیز کمک کند و این موضوع باعث عدم نگرانی شما از به خاطر سپردن و در خاطر بودن دیالوگ گها خواهد شد.
از محرکهای استرسزا بپرهیزید
البته کتمان نمیکنم که نمیتوان از بسیاری از محرک های استرسزا پرهیز کرد. برای مثال بودن ترافیک خود به خود باعث استرس میشود یا شنیدن صدای بوق ماشینها؛ اما شما باید زندگی خود را به گونهای کنترل کنید که با حداقل محرکهای استرسزا مواجه شوید. از سوی دیگر باید توجه کرد که نوشیدنیهایی مانند قهوه یا نوشابههای انرژیزا و خوراکیهایی مانند غذاهای چرب یا شیرین میتوانند محرکی برای استرس باشند. تا حد امکان از مصرف این محرکها پیش از اجرا خودداری کنید.
مدیتیشن
مدیتیشن از راهکارهایی برای کنترل استرس است. مدیتیشن باعث میشود که ذهن از شلوغیها خالی شده و تنها به هدف تمرکز کند. برای این کار کافیست کمی پیش از اجرا گوشه دنج و ساکتی را یافته نشسته چشمان خود را بسته به هیچ فکر کنید. تعجب نکنید اگر در این حین مغز شما مانند کودکی از دستتان فرار کند. حتا ممکن است بدنتان دچار خارش شود. عیبی ندارد؛ ذهنتان را مانند مادری دلسوز دوباره در آغوش کشیده و به خارش بدنتان بیتوجهی کنید.
ورزش کنید
ورزش از جمله راهکارهایی برای کنترل استرس است. سعی کنید که به صورت متناوب و روزانه ورزش کرده و بدن خود را آماده نگه دارید. ورزشهای متناوب باعث ترشح اندروفین، هورمون تقویتکننده خلق و خو شده و استرس را کاهش میدهد.
جمعبندی
در این مقاله راجع به استرس و راهکارهایی برای کنترل استرس صحبت کردیم. هنرجویان عزیز میتوانند با به کارگیری روشهای ذکر شده زندگی خود را بهبود ببخشند. امیدوارم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
ثبت ديدگاه