بهترین فیلمهای ژانر روانشناسی در سینما (قسمت دوم)
در سینما فیلمهایی هستند که با ایجاد حس تعلیق به جنبههای پنهان شخصیت و روان انسانها میپردازند. در قسمت قبلی این مقاله به معرفی چهار فیلم حس ششم، روانی، درخشش و جزیره شاتر پرداختیم. در این مقاله به چند عنوان دیگر از بهترین فیلمهای ژانر روانشناسی میپردازیم.
دیوانهای از قفس پرید
این فیلم با نام واقعی «پرواز بر فراز آشیانه فاخته» به کارگردانی میلوش فرومن و ساخت کشور آمریکا است. این فیلم در ژانر درام و روانشناسانه در زمرۀ فیلمهای اقتباسی است که از رمانی به همین نام اقتباس شده است. این فیلم دربارۀ مردی به نام مک مورفی است که به محض ورود به تیمارستان که بیشتر به زندان شبیه است تصمیم میگیرد تغییراتی در تیمارستان ایجاد کند. او زندانیان را با خود به گردش میبرد، کاری میکند همه بتوانند فوتبال ببیند و با دوستان خود در ارتباط باشند. مک مورفی تلاش میکند برای فرار از تیمارستان نقشه بکشد. این فیلم موفق به دریافت پنج جایزه اسکار در چهل و هشتمین دوره جوایز اسکار شد.
نقشه پرواز
این فیلم با بازی جودی فاستر تاکنون بارها از تلویزیون ایران پخش شده است. این فیلم در سال 2005 به کارگردانی روبرت شونتکه ساخته شده است. داستان فیلم دربارۀ زنی است که به همراه دختر کوچکش تصمیم به نقل مکان تابوت همسرش را دارد. در طول ماجرا اتفاقاتی میافتد و دخترش گم میشود. در تمام طول فیلم طوری به بیننده و او القا میشود که گویی دخترش هم به همراه همسرش فوت کرده است. او با صبر و تلاشی بی نهایت به جستجوی دخترش برمیخیزد و… . این فیلم تا کنون در جشنوارههای مختلف موفق به دریافت جوایز متعددی شده است.
شب بیست و نهم
فیلم ترسناک ایرانی که از ذهن بیمار عدهای سرچشمه میگیرد و باعث ایجاد مشکلات عدیدهای در زندگی زن داستان میشود. داستان فیلم به روایتی تکراری، داستان زنی است که دچار توهم و وحشت دیدن جن میشود. این مسائل در زندگی مشترک او دچار مشکل میکند و زندگی او را به آستانۀ فروپاشی میبرد. این فیلم، میان فیلمهای ترسناک ایرانی توانست بهترین جایگاه را از آن خود کند. این فیلم که در سینما هم روی پرده رفت به کارگردانی حمید رخشانی در سال 1367 ساخته شد. حسین گیل، رضا رویگری، مرجان محتشم از جمله بازیگران سرشناس این فیلم هستند.
اقلیما
این فیلم در سال 1385 به کارگردانی محمد مهدی عسگرپور ساخته شد. داستان فیلم سوژهای تکراری دربارۀ زنی است که دچار توهم میشود و به کمک دوستش قصد دارد درمان شود. اتفاقت عجیب و غریبی در اطراف او رخ میدهد که او آشفتهتر شود و همه به این باور میرسند که او دچار بیماری روانی شده است. همسرش هم با عشق در کنار اوست تا او هرچه زودتر بهتر شود. غافلگیری نهایی در پایان فیلم میتواند توجه بیننده را به خود جلب کند. این فیلم در میان فیلمهای ایرانی توانسته است در زمرۀ فیلمهای روانشناسی و وحشت توانست فیلم موفقی باشد. اما واقعیت این است که در مقایسه با فیلمهای خارجی این فیلم نتوانست به جایگاه رقابتی برسد.
ذهن زیبا
این فیلم آمریکایی، داستانی واقعی از زندگی جان نش، برندۀ جایزۀ نوبل اقتصاد است. این فیلم در سال 2001 بر اساس رمانی به همین نام به کارگردانی ران هاوارد ساخته شد. موضوع فیلم دربارۀ استاد دانشگاهی به نام جان نش است که توانایی خارقالعادهای در علم ریاضی دارد. این فیلم اشاره به بیماری «روان گسیختگی» دارد. به دلایل اقتباس اشتباه این فیلم از ماجرای واقعی، عده زیادی از منتقدین در برابر این فیلم قد علم کردند. جدا از زیبایی و خوشساخت بودن فیلم و انتقادات وارد بر آن، این فیلم 4 جایزه اسکار را از آن خود کرد. جالب است بدانید که جان نش حقیقی دو پسر دارد که یکی از آن پسرها، هم اکنون بیماری اسکیزوفرنی را از پدرش به ارث برده است و زندگی سختی دارد.
هامون
هامون، نمایشی روانی و فلسفی دربارۀ مردی به نام حمید هامون است که دچار شک فلسفی میشود. این فیلم در سال 1368 به کارگردانی داریوش مهرجویی ساخته شده است. بازیگران بزرگی هم چون مرحوم خسرو شکیبایی، عزتالله انتظامی، فتحعلی اویسی و بیتا فرهی در این فیلم به زیبایی ایفای نقش کردهاند. حمید هامون در این فیلم مشغول نگارش رسالهی خود با عنوان عشق و ایمان است. او در پی یافتن پاسخ سؤالهای خویش خانه و همسرش را ترک میکند و آواره میشود. نقدهای «مرتضی آوینی» در باب این فیلم بسیار خواندنی است.
به پایان مجموعه دو قسمتی مقالات برترین فیلمهای حوزۀ روانشناسی در سینمای جهان رسیدیم. اما این فیلمها بسیار زیادند که از حوصلۀ این مطلب خارج است. به امید روزی که در ایران نیز فیلمهایی با سبک و سیاق و استانداردهای جهانی در این ژانر ساخته شود.
آموزشگاه بازیگری کودک و نوجوان پانیذ همان جایی است که میتواند کودک و نوجوان شما را در مسیر درست سینما سوق دهد و او را تبدیل به بازیگر یا کارگردانی موفق کند. برای اطلاع از کلاسهای این آموزشگاه با ما تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه