بهترین فیلمهای علی حاتمی
بیشک یکی از ماندگارترین چهرههای کارگردانی سینمای ایران، علی حاتمی است. وی از همان ابتدا با سبک متفاوت خود نشان داد با دیگران متفاوت است. وی با سبک خاص فیلمهایش به لحاظ فرم و خلاقیت حامل پیامی جدید از دنیای سینما، برای دیگران بود. در این مقاله به بهترین فیلمهای علی حاتمی میپردازیم.
علی حاتمی بهشدت به فرهنگ و آدابورسوم کهن ایرانی وابسته بود. این وابستگی به حدی بود که در آثارش استفاده از ریشههای کهن فارسی بهشدت نمود داشت. وی باعلاقۀ خاصش به دوران قاجار، در فیلمهایش این علاقه را بهطور واضحی نشان میداد. حتی ورود بازیگران به صحنه در فیلمهایش، بنا به رسمالخط فارسی از راست به چپ بود، چیزی که در آن زمان معمول نبود و مطابق با فیلمهای اروپایی و آمریکایی ورود بازیگران از چپ به راست رخ میداد. جای آثار و بناهای تاریخی و قدیمی در فیلمهای او به طرز واضحی مشخص است و علاقۀ او را بدین مسائل آشکار میسازد. در ادامه بهترین فیلمهای علی حاتمی را معرفی میکنیم. شاید در وانفسای فیلمهای رنگارنگ امروزی و جلوههای ویژۀ عجیبوغریب آن، جایی برای مادر و سوته دلان و کمالالملک و… یافت شود.
مادر
داستان مادر، داستان پیرزنی است که فرزندانش او را در آسایشگاه سالمندان گذاشتهاند. مادر متوجه میشود که روزهای آخر عمرش را سپری میکند. از فرزندانش میخواهد او را به خانه پدری ببرند تا آنجا از دنیا رود. فرزندان این زن با هم مشکلات زیادی داشتند که به یمن قدم مادر و نصیحتهای او به هم نزدیک شدند و اختلافات را کنار گذاشتند. ساخت این فیلم از قول کارگردانی که هرگز مادری ندیده است بسیار جای تعجب دارد و البته تحسینبرانگیز است. اینجاست که شخصیت و استعداد شگرف علی حاتمی خود را نشان میدهد.
این فیلم میتواند بسیار ترحم برانگیز و سرشار از تراژدی باشد و حال مخاطب را دگرگون سازد. اشکهایی که از گونههای مخاطب جاری میشود و لبخندی که گاهی بر لبانش نقش میبندد از فیلم مادر، درامی ماندنی به یادگار گذاشته است.
دلشدگان
فیلم دیگری با رنگ و بوی قاجار از علی حاتمی، که اگر کس دیگری غیر از او کارگردان این فیلم بود؛ جای تعجب داشت. این فیلم دربارۀ تاجری فرنگی است که قصد دارد ردیفهای اصیل ایرانی را زنده نگه دارد. ردیفهایی که با گذشت زمان در حال فراموشی است. او عدهای را جمع میکند و به فرنگ میبرد. قهرمان داستان، طاهر خان که با صدایش دختری را نجات میدهد در پایان فیلم دور از وطن و کاشانه اش، جان میسپرد. مرگ غمانگیز طاهر خان در این تراژدی نمادی از اثرات دوری از وطن است. فردی که دور از وطن مبتلا به بیماری میشود و تنها جان میسپرد. دلشدگان را میتوان تراژدی ترین و احساسبرانگیزترین اثر علی حاتمی نام برد.
کمالالملک
داستان این فیلم دربارۀ زندگی کمال الملک نقاش مشهور ایرانی است. وی در دربار ناصرالدینشاه قاجار نقاش بود اما نتوانست به کارش برای رضاشاه ادامه دهد. به همین دلیل تبعید به عراق را پذیرفت و دور از وطن از دنیا رفت. این فیلم حجمی از انتقادات علی حاتمی علیه حکومت پهلوی بود. این فیلم علیرغم داشتن دیالوگهای جدی و رسمی کاملاً احساسی است. احساسات چیزی نیست که از سینمای علی حاتمی دور باشد.
سوته دلان
سوته دلان روایتی عاشقانه از یک جوان معلول است. جوانی که به خیال خود عاشق دختری پاکدامن شده است. وقتی متوجه حقیقت میشود به جنون میرسد. این جنون که هیچگاه شفا پیدا نمیکند به مرگی غمانگیز ختم میشود.
حاجی واشنگتن
حاجی واشنگتن رواتی سیاسی از سینمای حاتمی است. این فیلم دربارۀ نخستین سفیر ایران در آمریکا است. این فیلم اتفاقات سال 1306 در این سفارتخانه را به تصویر کشیده است. نگاه بدبینانه حاتمی به سیاست و حکومت قاجاری در این فیلم بهشدت خودنمایی میکند. این فیلم نشان میدهد زندگی تحت تأثیر فرهنگ غربی راهی جز تباهی و شکست ندارد.
سخن آخر
علی حاتمی کارگردان سرشناسی بود که عمرش کفاف ماندگار شدن بیش از این را نداد. علی حاتمی راهی برای نگاهی نو به بازیگری و سینما باز کرد.
اگر فکر میکنید فرزند کودک یا نوجوان شما در بازیگری مستعد است، هم اکنون برای دریافت اطلاعات لازم دربارۀ کلاسهای آموزشگاه بازیگری پانیذ با ما تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه